22 Ocak 2011 Cumartesi

OTİZM

Ben bu kelimeyle ilk defa Dustin Hoffman ve Tom Cruise'un çevirdiği Yağmur Adam (The Rain Man) filmiyle tanıştım. Bu muhteşem filmden ilk hatırladıklarım Dustin Hoffman'ın kibrit çöplerini anında sayması, oyun kağıtlarını hafızasına alma yeteneği, yatağını camın önünde istemesi, bazı alışkanlıkları, takıntıları vs... Ve ben otizmin ne olduğunu bu filmi izledikten sonra öğrendim.

Şimdi ise geçen hafta NTV'de yayınlanan otizmli çocuklar yararına NTV ile Tohum Otizm Vakfı'nın birlikte hazırladığı, bazı sanatçıların da destek verdiği, profesörlerin katıldığı "Biri Bana Anlatsın" programından bahsetmek istiyorum. Amaç otizmli çocuklar için SMS yolu ile bağış toplamak ve bunun yanı sıra otizm hakkında bilgi vermekti.

Programda önce otizmli Dr.Temple Grandin'in hayat hikayesini anlatan 7 Emmy ödüllü "Temple Grandin" filmi gösterildi. Bu filmi herkesin seyretmesini tavsiye ediyorum.

Daha sonra otizmli çocukların erken fark edilmesi, tanı konulması, çocuklar için yapılması gerekenler, ailelerin çocuklarına davranış şekli ve nasıl sabırlı olmaları gerektiği konuları detaylı olarak anlatıldı.

Otizmli çocuklara sahip olan aileler yaşadıkları sorunlarını, sıkıntılarını, dışlanmalarını anlattı. Sadece aileler değil Prof. Yankı Yazgan bile otizmli çocukların ailelerinin nasıl zorluk çektiğini, nasıl zor dayandığını söyledi. İstanbul dışından gelen okul talepleri çok fazlaydı.

Böyle güzel bir programdan alınması gereken ders ise herkesin sağlıklı çocukları olmayabilir. Sadece çocuklarımız değil bizlerin de her an herşey başımıza gelebilir. Sağlıklıyken birden herşey değişebilir ve bir anda engelli olabiliriz. Onun için böyle bir durumla karşılaştığımız zaman kendimizi onların yerine koymalı, onlara hoşgörülü davranmalı elimizden gelen yardımı ve şevkati onlara göstermeliyiz.

Tv kanallarında konunun uzmanları profesörler ve konuya destek veren sanatçılar ile birlikte böyle güzel ve anlamlı programlar izlemek, duyarlı insanların yardımseverliğine şahit olmak bana olduğu gibi birçok insana huzur ve mutluluk vermiştir eminim. :)

3 yorum:

  1. Süheyla,Ülkemizde yeni yeni anlaşılmaya başlanmış bir konu ile gelmişsin bu sefer.Bravo.Anadolunun köylerinde daha tanısı konulmamış nice çocukların da çok olduğunu düşünmek gerekiyor bence.1940 lı yıllarda sanırım
    Kanner isimli bir doktor ilk insan tanılarını farketmiş ve bunun şimdiye kadar gördüklerinden farklı birşeyler olduğu kanısına varmış.Yani gelişmiş ülkelerde,başta ABD olmak üzere günümüzden 70 yıl önce farkedilmiş.Ülkemiz geç kalmış.Dileğim,sokaktaki simitçiden,holdinglere kadar bu konuya duyarlı ve yardımcı olmaları temennisi ile hepiniz kalın sağlıcakla.Sana bir de link yolluyorum.Burada A-Z aralığında bu konuyu işlemiş filimler var.Sanırım burdan açamayacaksın.Kopyala ve yapıştır.İçlerinden bazılarını da koridorda gördüğün "DVD download machine"aracılığı ile arşivliyebilirsin.Tabiki müsait ve derslerin az olduğu zamanlarda...
    http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=571841

    YanıtlaSil
  2. Ergun Dayıcım sana katılıyorum tamamen. Verdiğin link için de teşekkürler :) Tatile girdim artık bir süre boşum oleeyyy :)
    Annecimmm, seninle Rain Man'i seyrettiğimiz günü hatırlıyorum da, sen ilk seyredişin olmasa da ilk seyredişinmiş gibi heyecanlı seyretmiştin. Gerçekten de çok güzel bir film. NTV'nin yaptığı şey diğer kanallara öncü olur umarım. Daha çok böyle programlara ihtiyacı var Türkiye'nin.

    YanıtlaSil
  3. Nedense NTV'de yayınlanan bu program beni çok etkiledi. Otizmli çocukların ailelerinin yaşadıklarına şahit olmak, onların çektiği zorlukları dinlemek, çocukları iyileşsin diye gösterdikleri çabalar vs. bunların hepsini izlediğimde acaba ben onlar için ne yapabilirim diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Sadece otizmli çocuklar değil Allah bütün hastalara acil şifalar versin.

    YanıtlaSil